Sammanfattning av järnvägsprojektet Byarum - Tenhult, dess konsekvenser och alternativ
Trafikverket planerar att bygga en ny järnväg mellan Byarum - Tenhult. Det huvudsakliga syftet är att restiden mellan Jönköping och Värnamo skall understiga 50 minuter. Nya utredningar visar att målet kan uppnås på ett bättre sätt genom att upprusta den befintliga järnvägen. Om sträckan Byarum - Tenhult byggs kommer befintliga järnvägen genom Tabergsdalen avvecklas.
Fler stopp och större resandeunderlag på befintliga järnvägen.
Genom att upprusta befintliga banan till modern standard och förbättrad spårgeometri ryms 8 resandeuppehåll inom 50 minuters restid jämfört med endast 2 stopp som planeras med nybyggnadsalternativet. Inom gångavstånd till stationerna som kan bevaras bor 15 000 personer som kan välja tåget istället för bil och buss.
Går det att upprusta befintlig järnväg
Enligt de utredningar som gjorts finns det inga tekniska hinder eller andra risker med att upprusta befintlig järnväg i Tabergsdalen. Enligt tidigare utredningar är det möjligt att elektrifiera befintlig bana till rimlig kostnad.
Ingen negativ påverkan i Tabergsdalen
De spårgeometriska förbättringar som behövs för att nå 50 minuters restid på befintlig järnväg kan göras utan negativ påverkan på fastigheter. Järnvägen kan gå på oförändrad plats på broar och vid trängre passager. Bullernivån sjunker väsentligt till följd av spårbyte från skarvspår till helsvetsad räls.
Behövs Byarum - Tenhult för godstrafik
De angränsande elektrifieringsprojekten för övriga Y:et bidrar med stora nyttor för godstrafiken men detta är inte beroende av Byarum - Tenhult. Två olika utredningar visar att godstrafiken får lägre kostnader om befintlig järnväg upprustas.
Har befintliga järnvägen för branta lutningar för godstågen
När Y:et elektrifieras söderut samt att Jönköpings godsbangård flyttas finns inte längre behov av att köra omfattande godstrafik i Tabergsdalen. Om enstaka godståg ändå vill trafikera sträckan är lutningarna inte något hinder. De lutningar som förekommer mellan Jönköping och Månsarp är likvärdiga med lutningarna på Sveriges största inkommande godsstråk på järnväg, Öresundsbron. Med moderna lok innebär lutningarna ingen begränsning för tågvikten.
Ny järnväg överbelastar anslutande järnväg
Om sträckan Byarum - Tenhult byggs kommer den redan hårt belastade Jönköpingsbanan belastas även av trafiken till och från Värnamo. Enligt Trafikverket kommer detta innebära att Trafiken mellan Jönköping - Nässjö kommer minska med 9 tåg per dygn. Trots att trafik mot Nässjö minskas visar Trafikverkets prognoser att Jönköpingsbanan blir Sveriges mest överbelastade järnväg med ett Kapacitetsutnyttjande på 104. Ett kapacitetsutnyttjande över 90 innebär att Järnvägen är överbelastad.
Dyrare att bygga nytt
Utredningar som gjorts visar att det är avsevärt dyrare att bygga nytt än att upprusta. dels för att kostnaden per km är högre för nybyggnad men även beroende på att nybyggnadssträckan skulle bli 25 km lång medan sträckan som behöver upprustas endast är 16 km.
Negativ miljöpåverkan och ökade utsläpp
Enligt Trafikverkets beräkningar orsakar ny Järnväg 40 000 ton mer i ökade Co2 utsläpp i byggskede jämfört med att upprusta befintlig järnväg. En nybyggd järnväg skulle dessutom få längre sträcka och högre hastighet vilket orsakar ökade utsläpp även vid framtida drift. En nybyggnation förbrukar ca 100 hektar mark. Upprustning av befintlig järnväg förbrukar ca 0,5 hektar mark.
Påverkan på företag och livsmedelsproduktion i Tenhult
Om den planerade järnvägen byggs kommer företag i Tenhult få mycket svårt att expandera. På sikt riskeras verksamheter att flyttas utomlands.
Om den planerade Järnvägen byggs kommer minst en gård tvingas avveckla sin
verksamhet i den skala som bedrivs nu. Gården är en av Jönköpings läns största livsmedelsproducenter.
Slutsats
Målsättningen med Sveriges transportpolitik är att infrastrukturen ska förbättra förutsättningarna för pendlare och näringsliv för att skapa hållbar tillväxt i samhället.
Den planerade järnvägen försämrar förutsättningarna för både pendlare och näringsliv jämfört med att upprusta och ta ansvar för den järnväg som redan finns. Eftersom det finns ett bättre och mer hållbart alternativ står en nybyggnad i konflikt med samtliga miljö och klimatmål.